Достъпен канал за комуникация с клиентите ли е дигиталното меню?

Достъпен канал за комуникация с клиентите ли е дигиталното меню? Touch MENU

Клиентите са движещата сила на всеки бизнес. Те дават стойност на продукта и услугата, която предлагате. Може да разполагате с най-качествените продукти на българския пазар, да продавате най-вкусната храна или заведението Ви да е с уникален интериор. Но ако не можете да задържите клиентите си, това ще окаже негативно въздействие на бизнеса Ви.

Затова създаването на уникално потребителско изживяване и най-доброто обслужване е от съществено значение за всеки собственик. Без значение дали има заведение за бързо хранене, италиански ресторант, верига хотели или плажно заведение.

Но освен това, е важно да предложите на клиентите си и възможно най-много канали за контакт с Вас. С тяхна помощ ще можете да видите отношението им към продукта, тяхната оценката и по какъв начин говорят за Вас пред своите близки, приятели и непознати в Интернет.

Именно тук на помощ идва дигиталното меню с QR код като още един канал за бърза комуникация с клиентите и получаване на обратна връзка от тях.

Обърнете внимание, че ние не изключваме традиционните канали за конумикация като контактните форми чрез имейл, уебсайт, телефон и социалните мрежи. А с дигиталното меню даваме още една бърза и достъпна алтернатива на потребителите и на фирмите, които желаят достъпна информация без излишен спам.  

Как дигиталното меню с QR код ще подобри комуникацията с клиентите?

Бърз достъп до формата за обратна връзка.

Отдавна отминаха дните, в които клиентите трябваше да се връщат на място в обекта или да се обаждат по телефона, ако искат да направят рекламация. Днес достъпът до тази информация е е много по-лесен благодарение на QR кодовете и дигиталното меню.

Без повече звънене по телефона, ровене в уебсайта или чакане някой да им отговори в социалните мрежи. Дигиталното меню има лесна и достъпна форма за обратна връзка, която посетителя може да намери веднага.

В нея той може да напише какъв точно е проблема, да прикачи снимки и да остави телефон за обратна връзка, за да можете да се свържете с него. Или да остави своя положителен отзив и впечатления от самия продукт.

И най-хубавото е, че системата на TouchMenu Ви известява веднага, която получите обратна връзка от клиент чрез дигиталното меню. Така можете веднага да реагирате, да се запознаете с възникналата ситуация и да решите как е най-адектватно да постъпите в случая.

Получаване на рейнитги и оценки.

Особеност на много социални мрежи като Facebook e, че дават възможност на всеки потребител да оцени Вашият бизнес. Тук няма значение дали той е ползвал Вашите услуги или не. Всеки може да остави какъвто и да е било коментар. И от това могат да се възползват недоброжелатели и конкуренти като напишат подвеждащи отзиви с цел да заблудят потенциалните Ви клиенти.

За разлика от социалните мрежи, платформата на TouchMenu позволява единствено на хора, поръчали чрез дигиталното меню да оставят рейнтиг и оценка за Вас. Това означава, че ще получавате винаги РЕАЛНИ отзиви от Ваши клиенти, които сте обслужили.

По този начин с дигиталното меню имате възможност да получите достоверна обратна връзка от посетителите. С нейна помощ можете да разберете предимствата и недостатъците на организацията, която сте направили. При наличието на проблем да вмете адекватни решения въз основа на оценките на клиентите. А също можете да направите статистика за най-харесваните ястия или продукти.

На база на всички изброени предимства, можем да заключим, че дигиталното меню е един от най-достъпните канали за потребителите. Ако искате и Вие да подарите на своите клиенти уникално потребителско изживяване, не се колебайте. Доверете се дигиталното меню на TouchMenu като ни потърсите на телефон: 0885 151 722.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *