Какви статистики Ви предоставя дигиталното меню?

Какви статистики Ви предоставя дигиталното меню? TouchMenuApp

През последната година, голяма част от бизнеса трябваше да промени своята посока. Пандемията с Covid-19 накара собствениците да погледнат от различен ъгъл и открият начин да работят в една среда, където дистанцията е от първостепенно значение. Така дигиталните менюта с QR кодове навлязоха на нашия пазар. И днес са предпочитани от все повече ресторанти, плажни заведения, хотели и търговски обекти.

Една от причините, поради които дигиталните менюта с QR кодове станаха толкова разпространени е заради смартфоните. Буквално почти всеки човек има смарт устройство, което може да разчита QR кодове.

А последните проучвания сочат, че 91% от потребителите на устройства iOS имат вграден скенер на QR код – App Store. Освен това, 81% от потребителите в световен мащаб притежават смартфони, а 90% от използват Интернет. Затова и прогнозата за 2022 година е, че над 1 милиард смартфони ще имат достъп до дигиталните менюта с QR кодове.

Ето защо, дигиталните менюта станаха не просто още един канал за общуване с клиентите, но и безконтактно решение за поръчки и плащания.  Така с ограничените ресурси, заради пандемията, бизнесите могат да спечелят допълнителни приходи. Да подсигурят безопасността на клиентите и персонала. И не на последно място – да оптимизират работния процес и времето на служителите си.

В сайта ни можете да откриете много информация относно какво предлагат дигиталните менюта на потребителите. Затова в тази статия ще се фокусираме върху статистиките, които предоставя дигиталното меню на бизнеса.

Много заведения с и задават въпроса: „Кой е нашият клиент?”. Единствено чрез системата на TouchMenu и нашето дигитално меню можете да получите най-изчерпателен отговор на този въпрос.

Чрез статистиките на дигиталното меню можете да се запознаете с Вашите клиенти и почитатели в реално време. В системата не само можете да следите действията им, но и да получите отзиви, оценки и обратна връзка.

Това Ви дава възможност да разбере кои са най-предпочитаните продукти и ястия от менюто. А също и кои не се харесват на потребители. И по този начин имате възможността да научите вкуса на Вашите клиенти и да промените дигиталното меню на база предпочитанията им.

Освен това, от статистиките на дигиталното меню можете да разберете как са реагирали посетителите на определена промоция или услуга.

Това е изключително голямо предимство за Вас и Вашия бизнес. Защото можете да насочите усилията си в правилната посока и да привлечете повече клиенти.

Друг важен въпрос, на който може да отговори дигиталното меню е: „Кога поръчват нашите клиенти?”. Много заведения предлагат множество опции за доставка – по телефона, чрез доставка от платформи за поръчка и от сайта. Понякога поръчките са толкова много, че дори не могат да засекат правилно кога е бил час пик и колко поръчки са издали за това време.

Дигиталното меню решава този проблем. Използвайки статистиката на TouchMenu заведенията не просто могат да проследят кога са влезли най-много поръчки, но могат да следят броя на поръчките и оборота по дни, часове.

Благодарение на това, ще можете да идентифицирате кои са по-слабите часове и периоди и да определите кои ястия са бестселъри. Ще можете да прецените дали има нужда да предприемете действия за подобряване и увеличаване на продажбите.

Друга възможност, която имате чрез статистиките на дигиталното меню е да видите средни стойности на поръчките разбити по дни и часове.

Така само част от статистиките, които можете да получите с помощта на TouchMenu.

Получавайки тази пълна и изчерпателна статистика, Вие ще имате информацията, от която се нуждаете да планирате и направите по-ефективни Вашите маркетингови кампании и реклами.

Днес е идеалния момент да развиете бизнеса си! Свържете се с нас на телефон: 0885 151 722.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *