Подходящо ли е дигиталното меню за зимните курорти?

Подходящо ли е дигиталното меню за зимните курорти? - TouchMenuAPP

Зимна приказка, вплитаща в себе си богато културно и историческо наследство, красива природа и очарование на зимните курорти. Така виждат туристите България през зимата. Защото нашата страна е не само предпочитана дестинация за почивка, а може да предложи огромни възможности за спорт и забавление. 

И докато любителите на ските очакват с нетърпение зимата, собствениците на бизнеси следят развитието на пандемията Covid-19. Дори много експерти я описват като  „разходка с увеселително влакче”. Влизането на все повече области в червената зона внася допълнително несигурност при какви условия ще протече зимния сезон в курортите.

В тази статия ще дадем алтернатива на собствениците на зимни хотели чрез нашето дигитално меню и ще Ви представим неговите възможности.

Особеност на зимните курорти е, че са посещавани не само от туристи, а и от много спортисти, които се подготвят за състезания. Това означава, че дори с ограничен капацитет на работа, Вие трябва да можете да предложите на всички посетители уникално потребителско изживяване.

Какво ще предложи дигиталното меню на Вашия бизнес?

С дигиталното меню можете изцяло да забравите за чакащите на телефона клиенти, сайтовете, които никога не зареждат в правилния момент и трудната комуникация по социалните мрежи. То Ви дава възможност да ДИГИТАЛИЗИРАТЕ изцяло Вашия бизнес и да предоставите най-важната информация на потребителите само чрез сканиране на един QRкод.

Това не само ще облекчи натовареността на служителите Ви, но и ще помогне да ОПТИМИЗИРАТЕ работния процес. Следейки дигиталното меню, Вие ще можете да контролирате всеки един момент и да преразпределяте задачите на работниците си при необходимост.

Освен това,  дигиталното меню разполага с множество функционалности – дигитален румсървиз, модул за резервации, безконтактни поръчки и плащания. С тях ще можете да ограничите до минимум контакта между гостите и служителите, предлагайки БЕЗОПАСНА почивка.

Какво ще предложи дигиталното меню на потребителите?

Отговорът е прост – дигиталното меню ще улесни Вашите клиенти и ще им даде достъп до необятни възможности като:

Пълна информация за Вашия комплекс – къде се намирате, как да Ви намерят, често задавани въпроси, телефони за контакт с Вас и други.

Резервационен модул – чрез него те имат възможност да видят свободните стаи за периода, от който се интересуват и да направят САМИ резервация за престоя си. Допълнително удобство е, че по време на почивката си могат да резервират маси в ресторанта, час за спа, шатъл, урок със ски инструктор и други.

Дигитално меню – с него могат да разгледат менюто на ресторанта, бара, лоби бара или клуба на хотела и да направят предварителна и безконтактна поръчка.

Дигитален румсървиз – премахва необходимостта гостите да търсят постоянно рецепцията, за да съобщават поръчките за стаята си. Вместо това, могат да разгледат какво предлага хотела и САМИ да поръчат храна за стаята или допълнителна услуга като почистване на стаята, гладене и пране на дрехи.

Безконтактно плащане – улеснява целия процес при плащането по време на престоя и преди отпътуването. С дигиталното меню гостите Ви могат да платят бързо и лесно по всяко време и то само с няколко кликвания.

Представихме Ви само някои от най-големите предимства на дигиталното меню. Не чакайте сезонът да започне, за да преорганизирате работата си! Направете първата крачка към успеха още СЕГА с TouchMenu. Свържете се с нас на телефон: 0878 883 105 и нашите специалисти ще Ви помогнат да имплементирате дигиталното меню.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *