Сигурно ли е дигиталното меню?

Сигурно ли е дигиталното меню? TouchMENU

От потребителска гледна точка QR кодовете са иновация, която е незаменимо удобство. Може да изглеждат като проста картинка, но в тях се съхраняват много данни. Но без значение какво съдържат, те осигуряват едно съвсем различно потребителско изживяване. Без значение дали осигуряват достъп до дигиталните менюта на заведения и магазини или улесняват чекирането на летището.

Разбира се, дигиталните менюта с QR кодовете все още навлизат на българския пазар. И като нещо ново и различно потребителите все още огледат към тях с недоверие. А бизнесите се притесняват за сигурността на данните на клиентите си.

Затова в тази статия ще обърнем внимание на сигурността на QR кодовете и какво Ви предлага дигиталното меню на TouchMenu.

Но за да достигнем до там, първо трябва да разгледаме малко по-подробно QR кодовете. Не веднъж сме споменавали, че те са вид баркод, в който се съхранява информация. Тя представлява серия от пиксели и квадратна решетка. За разлика от баркодовоте, QR кодовете съхраняват много повече данни като url адреси, телефонни номера, текст и други.

Така достигаме до първия съществен въпрос: „QR кодовете събират ли личните данни на потребителите?”.

Софтуерът за генериране на QR код НЕ изисква от Вас лична информация като име и години. Единственото, което трябва да направите е да сканирате кода, за да получите достъп до дигиталното меню.

Данните, които той събира и са видими за създателите на кода включват местоположението, броя на сканиране на кода и по кое време е бил сканиран. Другата информация, която е достъпна за тях е вида на операционната система на устройството, което е сканирало кода – iPhone или Android.

Друг интересен въпрос, който вълнува много потребители е: „Може ли някой да хакне QR код?”.

Самите QR кодове НЕ могат да бъдат хакнати. Рисковете за сигурността произтичат от къде потребителят е получил достъп до тях.

Това, което могат да направят хакерите е да създадат фалшив код и така да ги подмамят до фалшиви сайтове с цел да откраднат личните им данни.

Как можете да избегнете тези атаки?

Никога не сканирайте кодове, които сте получили от съмнителен подател по имейл. Не се подлъгвайте по фалшиви предложения, че можете да спечелите пари. И не се доверявайте на имейли, в които Ви съобщават, че сте спечелили големи награди и изискват да сканирате кода, за да ги получите.

Запомнете: най-сигурният начин да получите достъп до дигиталното меню е да сканирате кода на място в обекта на любимото си заведение или магазин.

С това достигнахме и до най-важния въпрос: „Каква сигурност Ви осигурява дигиталното меню на TouchMenu?”.

Доверието на клиентите е от изключителна важност за бизнеса! Затова платформата на TouchMenu  е изцяло изградена следвайки изискванията на GDPR за защита на личните данни.

За допълнителна сигурност всички връзки са криптирани, а информацията се съхранява с помощта на облачни услуги.

За правилното функциониране на системата се грижи нашият екип от специалисти. Тяхната задача е не просто да я поддържат, а да предпазят Вашите дигитални менюта от злонамерени атаки. С тяхна помощ, ние можем да Ви гарантираме, че дори най-малкият проблем ще бъде отстранен бързо и навременно.

Направете най-добрия избор с дигиталното меню на TouchMenu!

Не се колебайте да ни потърсите на телефон: 0885 151 722 , ако имате въпроси относно сигурността на нашата система.