Защо да поръчвате и резервирате чрез дигиталното меню?

Защо да поръчвате и резервирате чрез дигиталното меню?

Бизнесът не може да съществува без своите клиенти. Затова целта на всеки собственик е да предостави едно уникално потребителско изживяване. Тук няма значение дали имате ресторант, хотел, фитнес, спа комплекс или малък квартален магазин. Важното е да отговорите на търсенето на хората. А те освен качествен продукт, искат да не ги карате да чакат и да получат добро и любезно обслужване.

През последната година, Covid-19 затрудни най-вече сектора на туризма. Но QR кодовете и дигиталното меню им дадоха възможност да продължат да функционират.

Ако работите в този сектор и все още не сте разрешили проблема с безопасността и ефективното обслужване, имате възможност да прочетете предните ни статии. В тях ще се запознаете с многобройните предимства на дигиталното меню.

А днес, ще се фокусираме над най-важния актив на бизнеса, а именно – неговите клиенти. Ще споделим и разгледаме предимствата, които дигиталното меню им дава при поръчки и резервации.

Защо да направите поръчката си през дигиталното меню?

За много хора сайтовете на ресторантите, социалните мрежи и платформите за поръчка на храна са добра алтернатива. При голямо натоварване много заведения нямат капацитет да следят всички канали и поръчките, които идват от тях. Затова понякога се получават много големи забавяния и несъответствие с това, което сте поръчали.

Друг проблем на тези канали е, че дори да напишете отзив рядко получавате някакъв отговор от оператор или от самото заведение.

С дигиталното меню това няма как да се случи. Системата му е изцяло синхронизирана с обекта, който сте си избрали. Така при направата на поръчка, Вие първо получавате потвърждение за приемането ѝ от заведението, а след това дигиталното меню Ви дава възможност да следите в реално време какво се случва с нея.

По този начин, повече няма да се чудите защо има забавяне, за което никой не Ви е съобщил, да чакате с часове поръчката си и накрая да получите студена храна.

Освен това, всеки отзив, написан чрез дигиталното меню винаги достига до отговорника за рекламации или управителя. Така при наличието на проблем, Вие може да сте сигурни, че Вашата оценка ще се прегледа от правилния човек.

Същите предимства важат и когато поръчвате чрез дигиталното меню от магазини – в този случай имате възможност да зададете своите въпроси чрез системата и да получите отговори своевременно.

Защо да резервирате стая или услуга през дигиталното меню?

Едно от последните проучвания за 2020 година, показва:

– 60% от потребителите предпочитат да резервират услуга изцяло онлайн.

– 70% от участниците се отказват, когато звънят по телефона и не им вдигнат веднага.

– 40% не са успели да резервират повече от 3 пъти услуга, когато е трябвало да говорят по телефона със служител.

Ако и Вие влизате в тази статистика, вероятно Ви е писнало от дългите и несъстоятелни разговори по телефона със служители, които не могат да разберат какво искате или не знаят как да Ви отговорят.

Дигиталното меню е най-доброто решение за Вас. С него Вие можете да получите цялата нужна информация бързо и точно. Можете да резервирате маса в любимия си ресторант, да видите колко свободни маси има или колко трябва да изчакате, за да резервирате.

Освен това, дигиталното меню е и изключително удобно за резервиране на хотелска стая, процедури в козметичен салон или спа център. То Ви дава възможност да се запознаете подробно с условията за резервиране, свободните часове и дори да разберете как да стигнете до обекта по най-краткия път. Това са само някои от предимствата на дигиталното меню. Ако искате да разберете повече за него, разгледайте нашия уебсайт или се свържете с нас на телефон: 0878 88 31 05.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *