Защо хотелът се нуждае от дигитална информационна папка?

Защо хотелът се нуждае от дигитална информационна папка?

Рецепцията е най-важното звено на всеки хотел. Тя е не просто лицето на бизнеса, но и взаимодейства най-много с посетителите. Рецепционистите отговарят за резервациите, настаняването и освобождаването на стаите, плащанията и се грижат за удобството на гостите.  В зависимост от големината на хотела, те могат да съдействат и за предоставяне на допълнителни услуги.

Но това са само една малка част от задълженията на рецепцията.

През последната година, пандемията от Covid-19 наложи нови стандарти на работа. Това допълнително усложни работния процес по време на активния сезон и увеличи задълженията на служителите.

Ако и Вие сте изправени пред този проблем и търсите адекватно решение, останете с нас до края. В тази статия ще Ви представим дигиталното меню като перфектно решение за хотелите с неговата дигитална информационна папка.

Как дигиталното меню ще улесни рецепцията?

Макар че все повече хотели работят със специализиран софтуер за резервации, услуги и плащания, това не улеснява работния процес. Причината е, че до тази система имат достъп единствено служителите на рецепцията. Нужно е клиентите да отидат на място или да се свържат по телефона, за да направят резервация или промяна за престоя си.

С дигиталното меню става възможно да се правят БЕЗКОНТАКТНИ резервации, промени по тях и плащания. Това премахва необходимостта за най-дребното нещо гостът да се свързва с рецепцията и да чака потвърждение.

Вместо това, с дигиталното меню, той може сам да види свободните часове за масаж, да си поръча румсървиз или друга допълнителна услуга. И още на момента да получи потвърждение за нея.

Това не просто облекчава рецепцията, но и помага за създаването на една по-добра и ефективна организация на работа в целия хотел.

Освен това, дигиталното меню създава специална дигитална информационна папка за рецепцията. Това е голямо удобство, защото спестява нуждата от препредаване на информация между служителите.

В нея  рецепционистите могат да попълват и получават пълна и подробна информация за всеки гост. Например кога е направил резервация през дигиталното меню, датата му на настаняване, дните на престоя, какви услуги е ползвал и колко дължи.

Какво представлява дигиталната информационна папка?

Дигиталното меню е голямо улеснение за хората, които все още не са планирали своята ваканция. Чрез него те могат да получат подробна информация за набелязаните хотели, да се запознаят с техните стаи, начина на работа, най-често задавани въпроси, допълнителни услуги и бонуси към тях.

Само с няколко клика могат да получат достъп до всичко, от което се нуждаят, без значение дали се припичат на плажа или се приготвят за сън. Без дълги телефонни обаждания и запитвания към хотелите. С дигиталното меню е възможно да открият най-необходимата и важна информация за своя престой.

Друго голямо предимство на дигиталното меню е, че позволява на посетителите да напишат отзив по всяко време. Така могат да си спестят разговора с управителя и писането в книгата за оплаквания. Чрез системата на TouchMenu те могат да оставят своевременно своето мнение, да опишат подробно ситуацията, какво им е харесало или не по време на престоя им.

След получаването на отзива, системата на дигиталното меню веднага известява хотела за него и той достига до управителя или отговорния служител. И те могат да реагират своевременно за разрешаване на проблема.

Всичко това се случва по най-добрия начин – БЕЗКОНТАКТНО, осигурявайки сигурността и спокойната почивка на гостите.

Не чакайте следващия сезон, за да развиете бизнеса си! Свържете се с нас на телефон: 0878 88 31 05 и станете част от семейството на дигиталното меню!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *